Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid.

Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond.

Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.

Theobromine is een alkaloïde welke verantwoordelijk is voor de bittere smaak in cacao en chocolade. Het stimuleert het centraal zenuwstelsel en de hartspier, het relaxeert de gladde spieren (vooral die van de luchtwegen) en geeft een verhoogde urineproductie.

Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn.

Symptomen

Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt.

Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Dit kan fataal aflopen.

Behandeling

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts in de onderstaande gevallen:

  • Zwarte chocolade:
    Indien de hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg, …).

  • Melkchocolade:
    Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, …).

Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als uw hond witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen.

Er bestaat geen specifiek tegengif, maar de dierenarts zal de hond symptomatisch behandelen. Indien de inname recent is (minder dan twee uur), zal de arts de hond doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.

Opletten dus :

Laat geen chocolade of pralines staan op de tafel of het aanrecht. Ook al is dit buiten het zicht van het dier. Honden zijn weinig kieskeurig als het op eten aankomt. Neem dus geen risico en hou chocolade uit de buurt van honden.